Gastroscopie

Een gastroscopie is een kijkonderzoek van de binnenkant van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een dunne, soepele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts brengt de endoscoop via uw mond en slokdarm tot in de maag en de twaalfvingerige darm. Aan het uiteinde van de endoscoop zitten een lampje en een camera. Het lampje zorgt ervoor dat de arts de binnenkant van uw slokdarm en uw maag goed kan bekijken. De beelden van de camera worden op een beeldscherm weergegeven. Met een gastroscopie kan een arts afwijkingen van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm opsporen. Het onderzoek duurt gemiddeld 5 minuten. Tijdens het onderzoek worden vaak stukjes weefsel (biopsies) weggenomen voor microscopisch onderzoek. U dient zich voor dit onderzoek altijd nuchter (5 uur niks gegeten of gedronken) aan te bieden. De medicatie die u dagelijks inneemt dient dan ook vooraf met de huisarts of specialist besproken te worden.  Valse tanden moeten voor de start van het onderzoek verwijderd worden.

Dit onderzoek gebeurt volgens uw voorkeur al dan niet onder een lichte verdoving. Indien u kiest om het onderzoek zonder verdoving te laten doorgaan, worden de mond en de keel wel met een spray lokaal verdoofd. Indien u voor een algemene (lichte) verdoving kiest is een korte opname in het ééndagsziekenhuis nodig.

Voor een volledige infobrochure over dit onderzoek klik hier.

Bij volledige verdoving dient u het toestemmingsformulier of Informed Consent ondertekend mee te nemen de dag van uw opname.