ERCP

Bij een ERCP wordt een endoscoop door de mond van de patiënt naar binnen gebracht. Dit is een soepele buis of slang met aan het uiteinde een lens. Aan het andere uiteinde is een videoscherm bevestigd. Door de endoscoop kunnen verschillende instrumenten worden ingebracht. De endoscoop passeert de maag en komt dan in de twaalfvingerige darm. Daar bevindt zich de uitmonding van de galgang en het pancreaskanaal. Deze uitmonding wordt ook wel de papil van Vater genoemd. Instrumenten kunnen worden opgevoerd in de papil van Vater. Als er dan contrastvloeistof in de galgang wordt gespoten, kunnen er röntgenfoto's worden gemaakt die hat galkanaal of pancreaskanaal afbeelden. Afwijkingen die kunnen worden vastgesteld met een ERCP zijn galstenen of gruis in het galkanaal, een vernauwing van het galkanaal (bv. door een gezwel van de alvleesklier of van het galkanaal zelf, of door druk van buitenaf door een klier of ander gezwel).
Ook kunnen met een ERCP interventies worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van galstenen uit de galgang of het plaatsen van een stent. Hiervoor wordt soms vooraf een insnede gemaakt in de papil van Vater, om de passage van materiaal of stenen te vergemakkelijken. Een stent is een plastic of metalen buisje dat wordt ingebracht in het galkanaal als die vernauwd is om ervoor te zorgen dat de gal kan blijven afvloeien naar de darm.

Dit onderzoek gebeurt altijd onder verdoving (brochure anesthesie) en vraagt meestal een korte opname in het ziekenhuis. Het onderzoek duurt afhankelijk van de moeilijkheidsgraad 30 tot 60 minuten.

De medicatie die u dagelijks neemt dient altijd vooraf te worden besproken met de huisarts of specialist, eventuele bloedverdunners dienen tijdig te worden gestopt.

- Voor een volledige info brochure over dit onderzoek, klik hier.

- Voor het onderzoek dient u ook een ondertekend toestemmingsformulier of Informed Consent mee te nemen.